A tartalomból..
Oszd meg

Bár a nyári hőségben valóban sokat kell inni, egyáltalán nem mindegy az, hogy mikor mivel oltjuk a szomjunkat. Persze alkalmanként talán mindenki szokott valamilyen üdítőt fogyasztani, fontos beszélni arról is, hogy milyen problémák üthetik fel a fejüket akkor, ha a tiszta ivóvizet cukros innivalókra cseréljük, és ha ezekből napi rendszerességgel nagyobb mennyiséget elfogyasztunk.

Ezt a kérdést sajnos manapság egyre kevesebben veszik komolyan, pedig bizonyított tény, hogy a cukros és szénsavas üdítőitalok hatására a fogyasztók több betegségre is hajlamosabbak lehetnek.

Komoly szájüregi problémát is előidézhetnek a cukros és szénsavas italok fogyasztása

A New Medical nemrégiben beszámolt arról, hogy egy kutatócsoport elvégzett egy összetett vizsgálatot azzal kapcsolatban, hogy a cukorban gazdag italok milyen hatást gyakorolnak a nyál mikrobiotára. Kevesen tudják, de a szájüregi mikrobiom valójában több mint 700 baktériumfajtából, vírusokból és gombából és egyéb mikroorganizmusokból áll, az azonban komoly problémákat idézhet elő, ha ennek az összetétele egyszer csak megváltozik, így akár egy fertőzéses fogfájás is ki tud alakulni.

A vizsgálat során a résztvevők több mint egy doboz üdítőt ittak meg minden egyes nap, és rövid időn belül be is igazolódott az, amire a kutatók korábban is gondoltak. A cukros italok fokozott fogyasztása ugyanis a savtermelő baktériumok mennyiségének növekedéséhez vezetett, emellett jelentősen hozzájárult a szájüregben található mikrobiom összetételének megváltozásához.

Mindez számos komoly betegséget idézhet elő. Gondolhatunk itt a szájüregi problémákra, a fogágybetegségekre, a szív-és érrendszeri megbetegedésekre, vagy éppen a cukorbetegségre is.

Valóban kilyukadhat a fogunk a sok szénsavas, cukros italtól?

Fogainkon található külső zománc rétege tölti be a fog védelmi funkcióját. Ez az anyag képes megvédeni a fogakat a külső hatásoktól, a keményebb ételek okozta sérülésektől, a baktériumoktól, illetve a savaktól is. Amikor valamilyen oknál fogva ez a kemény zománcréteg elkezd elvékonyodni, vagy megsérül, akkor az már befolyásolja az alatta lévő dentin állapotát is.

Sajnos a szénszavas italok savassága kárt tehet a fogzománcban, ezt követően pedig a sérülékenyebb fogíny sokkal jobban lesz kitéve a szájban lévő baktériumoknak, melyek a magas cukortartalmú italok miatt nagyon el is szaporodhatnak. A legtöbb szénsavsavas ital még egy szempont miatt lehet problematikus, ez pedig az, hogy általában igen magas a cukortartalmuk.

Minél több cukor van ugyanis a fogainkon megtapadó lepedékben, annál több savat termelnek a kórokozók a szánkban, ez pedig még tovább roncsolhatja a fogzománcot. Mivel a szénsavas, cukros üdítőitalok fogyasztása rengeteg egészségügyi kockázattal is járhat, érdemes kiváltani azokat más folyadékokkal, például vízzel vagy zöld teával.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy alkalmanként egy-egy pohár ne férne bele, de a fogorvosok véleménye szerint ezeknek az italoknak a rendszeres fogyasztásától tényleg érdemes tartózkodni.