Az elmúlt 5-8 év során a technológia hatalmas fejlődésének köszönhetően elterjedtek a különböző okoseszközök. Gondolhatunk itt az okostelefonra, okosórára, okoskarkötőre, sőt, még az okostraktorokra is.

Bizony, a mezőgazdaság digitalizálása rengeteg lehetőséget tud nyújtani a gépek használata, illetve a gazdaságos termelés területén. A precíziós mezőgazdaság megvalósításához azonban mindenképpen szükség van a megfelelő gépekre. Szerencsére a legújabb traktorok már rendelkeznek olyan képességekkel, melyekkel tökéletesen tudnak illeszkedni a jövő igényeihez.

Egyre több modern gép jelenik meg a földeken

Az olyan mezőgazdasági erőgépeket nevezhetjük okos traktoroknak, melyek képesek a mesterséges intelligencia fogadására, és utasítások alapján önállóan el tudják végezni a feladatokat. A mesterséges intelligencia óriási adathalmazának tárolását pedig egy szerverben végzik. Az intelligens mezőgazdasági gép tehát képes kommunikálni a különböző helymeghatározó rendszerekkel (GPS), sőt a többi mezőgazdasági táblán együtt dolgozó traktorral, repülő drónokkal, számítógépes programokkal, önjáró munkagépekkel, és a gazdasági irodában dolgozó emberekkel is.

Természetesen az okos traktorok létrehozása is egy hosszabb folyamat, melynek során megjelennek az egyre kifinomultabb gépek, egyre modernebb számítástechnikai programok és technológiák.  Jelenleg néhány helyen már használják ezeket a modern, okos traktorokat, így néhány traktortípussal lehetőségünk van bemutatni azt, hogy jelenleg mit is tudnak ezek a gépek.

CASE IH QUADTRAC 620 AFS CONNECT

A Case IH nemrégiben mutatta be az új Quadtrac és Steiger AFS Connect™ névre hallgató traktorjait. Ez az okostraktor-termékcsalád már 2021 óta elérhető Európában. A család legerősebb tagja a Case IH Quadtrac 620 AFS Connect, mely egy 4 gumihevederes, derékcsuklós kormányzású traktor, melyben megtalálható egy FPT Cursor13 dízelmotor. Ez a traktor egy új, klimatizált vezetőfülkével rendelkezik, melynek felfüggesztése rugózott.

A vezető számára az állítható kormányhelyzet, a rugózott, és elforgatható vezetőülés, illetve az újonnan fejlesztett multicontoller kartámasz tud maximális kényelmet biztosítani. Ez a traktor az AFS Connect segítségével képes az innovatív mezőgazdasági üzemhez kapcsolódni, akár egy mobileszközzel is. Így tud a traktorkezelő akár kétirányú adatátvitelt megvalósítani akár más gépekkel, a gazdasági irodával, vagy a szervízműhellyel.

A gyártó ennél a modern traktornál három innovatív digitális rendszerkomponenst alkalmazott, így köti össze az AFS Pro 1200 érintőképernyős monitort az AFS Vector Pro jelvevő egységgel, illetve az AFS Vision Pro operációs rendszerrel. Az AFS Pro 1200 vezérlőközpontnak köszönhetően a vezető zökkenőmentesen figyelheti és vezérelheti a gép legfontosabb funkcióit. Az érintőképernyős monitoron pedig összesen hat kamera képet tud váltogatni.

A modern operációs rendszernek köszönhetően egy tablet, vagy egy okostelefon segítségével még akár a tábla szélén álló személy is tud kommunikálni a traktorral, a munkagépekkel, vagy éppen a traktorossal. A Case új traktorjai természetesen már rendelkeznek automatikus, vezetést segítő rendszerekkel is, mint például a táblavégi forduló irányítás vagy az automatikus kormányzás.