Egy kerti medence ma már egyre gyakoribb kiegészítője a magyar udvaroknak is, mondhatni, nem is számít kifejezetten luxusnak. Ahhoz azonban, hogy évekig élvezhessük, fontos a megfelelő karbantartás és tisztítás. A takarítást sokan inkább elkerülnék, de szerencsére napjainkban ehhez a legújabb technológiai vívmányokat is bevethetjük, akár egy medencetisztító robotot is!

Ahogyan a medenceépítés területén is folyamatos fejlődés és fejlesztések történnek, úgy a tisztántartás esetében is vannak már újítások. A takarítás megkönnyítésre beszerezhetünk egy medencetisztító robotot, amely emberi beavatkozás nélkül képes makulátlanul tisztává varázsolni a medencét. Persze régen, amikor a kerti medencék még nemcsak luxusnak, de újdonságnak is számította, már az is nagy szó volt, hogy a tisztítást otthoni környezetben is el lehetett végezni, és nem igényelt ez a folyamat egy külön szakembert.

Manapság azonban a tisztítási folyamat inkább fárasztó, mint kivitelezhetetlen, hiszen sokan nem szeretnek takarítani. A modern technológia viszont már lehetővé teszi, hogy ne is nekünk kelljen a medence tisztaságáról gondoskodunk, hiszen elvégzi ezt helyettük a medencetisztító robot.

Mit csinál pontosan egy medencetisztító robot?

Egy medencetisztító robotot kicsit úgy kell elképzelni, mint egy apró tankot, amely takarításra lett kifejlesztve. A lánctalpakon közlekedő eszköz ugyanis a medence alján megy fel-alá, az elején lévő kefe pedig eközben eltávolítja a lerakódott szennyeződéseket.  Természetesen a kosz nem kerül a medencébe, hiszen a medencetisztító robot egy olyan, speciális nyílással is rendelkezik, amelyen a készülék magába tudja szívni ezeket a szennyeződéseket, és a saját tartájába juttatja azokat.

De nemcsak a szennyeződések eltávolítására képes a modern technika eme vívmánya, ugyanis az algákkal, a gombákkal és akár a nagyobb koszokkal is elbír, és azokat is hatékonyan eltávolítja a medencéből. Mindezt pedig a robot halkan, mondhatni zajmentesen végzi, nekünk pedig semmit sem kell tennünk azon kívül, hogy útjára indítjuk motorizált takarítóeszközünket. A robot önállóan dolgozik, és lényegében minden elvégez, ami ahhoz kell, hogy egészséges és kristálytiszta legyen a medence vize, és persze maga a medence is.

Modern megoldás a tiszta medencéért, de hogyan használjuk ki?

Sokan aggódnak, hogy nem tudják kezelni a robotot, sőt, az is gyakori, hogy valaki fél a vízbe tenni. Mivel elektronikus eszközről van szó, érthető ez az aggodalom, ugyanakkor teljesen alaptalan, hiszen a medencetisztító robot pont arra lett kitalálva, hogy a vízbe kerüljön. A használata is rendkívül egyszerű. Bár többféle típus is van a piacon, de jellemzően csak annyit kell tenni, hogy a készüléket a víz felszínére tesszük, az pedig lesüllyed, mert megtelik vízzel.

Ezután már csak be kell kapcsolni az adapter segítségével, a robot pedig nekilát, hogy elvégezze helyettünk a takarítás fáradtságos feladatát. Amikor elkészült, csak ki kell vennünk a vízből, hagyni, hogy a víz kifolyjon, majd eltenni a robotot a következő takarításig.