A külföldön élő magyarok száma évről évre egyre csak nő. A magyar emberek a szebb jövő, a jobb munkahely, az élhetőbb körülmények, illetve a magasabb fizetés miatt célozzák meg a környező országokat. Az egyik legnépszerűbb célország a magyar emberek körében még mindig Németország, ahol ma már több mint 200 ezer magyar él.

Második helyen az Egyesült Királyság áll, itt már 3 évvel ezelőtt is több mint 120 ezer magyar állampolgár telepedett le. A felmérésekből kiderült, hogy rekordot mutatnak az Ausztriában élő magyarok száma is, napjainkban ugyanis elmondhatjuk azt is, hogy ott minden 95. ember magyar állampolgár.

A határon túl élő magyarok száma folyamatosan növekszik, sokak szerint nem is valószínű, hogy ez a közeljövőben csökkenni fog. 2020 óta egyre többen költöznek külföldre, a kint élő magyarok száma pedig már akár a 750 ezres számot is meghaladhatja. Az elmúlt évek során újra felélénkült a kivándorlás, az évente hazaköltözők száma pedig egyelőre nem egyezik meg az országot elhagyók számával.

Így vándorolt ki külföldre évről évre egyre több magyar

Az ENSZ 1990 óta, 5 évente készít egy becslést a világ 232 országával kapcsolatban, ez pedig magába foglalja a ki-és bevándorlási áramlást. Ezek az adatok megmutatják, hogy 1990-ben mindegy 400 ezer magyar és 336 ezer külföldi élt Magyarországon. 2020-ra mindkét adat nőtt, ekkor már a világ 64 országában összesen 715 ezer külhoni magyar telepedett le. Ebben az évben hazánkban 585 ezer külföldi élt, ők pedig a világ 185 országából vándoroltak be hozzánk.

A Központi Statisztikai Hivatal (rövidítve KSH) adatai szerint az éveken át tartó csökkenés után a 2020-as évtől fogva újra nőtt a kivándorlás aránya. Ugyanis míg 2020-ban az országból 19322-en költöztek külföldre, addig ez a szám egyetlen év alatt 21730-ra nőtt. 2022-ra pedig a statisztikai adatok szerint a kivándorlók száma 28825 körül mozog. A statisztikákból kiderült az is, hogy ezt a tendenciát valamilyen szinten egyensúlyozni tudja a hazaköltöző magyarok száma is, ez ugyanis az elmúlt néhány évben 23 ezer körül mozgott.

A magasabb fizetés sokszor kecsegtető a magyar emberek számára

A fő célpont valóban Németország, ahova a legtöbb esetben a magasabb fizetés és a jobb munkalehetőség miatt indulnak el az emberek. Az Egyesült Királyságba 2020-as adatok szerint 82 ezren költöztek ki, 2022-ben azonban ez a szám már 170 ezerre emelkedett. A szomszédban lévő Ausztria a magyarok számára többféle szempont miatt is kecsegtető lehet, legtöbben azonban a közelsége miatt veszik Ausztriát célpontul.

A legfrissebb adatok szerint 2023-ban közel 100 ezer magyar él Ausztriában, a legtöbben Bécsben telepedtek le. Emellett rengetegen, mintegy 126 ezren folyamatosan ingáznak, hiszen a határ menti településekről nagyon sokan járnak ki Ausztriába dolgozni.

Bár valóban nagy számnak tűnhet a több mint 700 ezer külföldön élő magyar, de valójában ígyis elmarad Magyarország 7,3 százalékos kivándorlási rátája az Uniós átlagtól. Az EU-ban jelenleg Horvátország vezet a kivándorolt népesség arányát tekintve, itt ugyanis a lakosság negyede él távol a hazájától, külföldön.