Kijev az Ukrán kamionosok evakulálására készül, ugyanis a kamionosok jelenleg több mint három fő határátkelőhely forgalmát nehezítik meg az ukrán határon. Ukrajna közölte: Az elakadt kamionsofőröket mindenképpen ki kell menekíteni a fagyhalál elől.

Az ukrán hatóságok adatgyűjtésbe kezdtek azzal a céllal, hogy elkezdjék kimenekíteni a lengyel blokádjában elakadt fuvarozókat, erről nemrégiben az Ukrán infrastrukturálisminiszter-helyettes, Szerhij Derkacs számolt be. Hozzátette: „Mostanra kifutottunk az időből ahhoz, hogy kompromisszumokról tárgyaljunk.”

Ezeket szeretnék elérni a lengyel fuvarosok a határblokádokkal

November eleje óta három fő határátkelő (Dorohusk-Jahodin, Hrebenne-Rava Ruska, valamint Korczowa-Krakovec) kamionforgalmát akadályozzák a lengyel kamionosok, november 23.-án pedig egy negyedik ponton, a Medyka-Sehinyi határátkelőn is blokkolták a kamionforgalmat. Információk szerint a fuvarozók elvárják, azoknak a kiváltságoknak a visszavonását, melyet az Európai Unió által az ukrán kollegáiknak nyújtottak be.

Emellett követelik az ukrán kamionos cégeknek 2022. február 24. utáni időszakra kiadott engedélyének a visszavonását, illetve az ukrán kereskedelmi áruszállítás kötelező engedélyezési eljárásának visszaállítását is. Azt is szeretnék, ha az ukrán fél beszüntetné azokat az elektronikus kilépőrendszereket, melyek jelenleg megnehezítik azoknak a lengyel kamionosoknak a dolgát, akik Ukrajnából szeretnének visszatérni. Kijev kifejezetten azok az ukrán kamionosok kimentésére készül, akik ott rekedtek a lengyel fuvarosok által levezényelt határblokádok egyikében.

A folyamatos tárgyalások ellenére nem tudnak véget vetni a helyzetnek

A körülmények tovább romlottak a kamionosok számára, ahogy az időjárás hidegebbé válik, és „elfogyott az időnk a kompromisszumra” – nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Serhii Derkach infrastrukturális miniszter-helyettes. Nincs mire várni, hiszen a hideg időjárás miatt a határon rekedt kamionosok helyzete egyre nehezebbé válik, november 23.-án a határon várakozva egy ukrán kamionos már az életét vesztette. A lengyel hatóságok beszámoltak róla, hogy a férfi feltehetőleg természetes halált halt, ám az ügyet tovább fogják vizsgálni.

Ez az ukrán kamionsofőr ugyanis már több mint három napja várakozott a határon. Ő azonban nem az egyetlen áldozat volt, aki a blokád alatt elvesztette az életét, ugyanis 11 nappal korábban, egy másik kamionos is elhunyt várakozás közben a járművében. A halálesetek után Ukrajna lengyelországi nagykövetsége a lengyel kormányt felkereste azzal a céllal, hogy a blokádot megszüntessék, kihangsúlyozva: „A kialakult helyzet az emberek életét fenyegeti”.

November 6.-án, azaz csaknem három hete kezdtek el lengyel kamionosok blokkolni három határátkelőt is, ezzel szerettek volna tiltakozni az ukrán kamionosokra vonatkozó Uniós szállítási szabályok liberalizációja ellen, ezzel pedig a határ mindkét oldalán hatalmas sorokat okoztak.

A lengyel kamionsofőrök arra panaszkodtak, hogy csak a nem létfontosságú szállítmányokra érvényes a blokád, az Ukrinform azonban november 20.-án elmondta, hogy a határátkelőkön több napja készenlétben állnak azok a kamionok melyek humanitárius segélyt vagy üzemanyagot, illetve egyéb alapvető árukat szállítanak. Az üggyel kapcsolatban folyamatosan folynak a tárgyalások, de egyelőre eredménytelenül.