A tartalomból..
Oszd meg

Egy új tanulmány szerint nemrégiben egy frissen született fekete lyuk olyan hatalmasat robbant, hogy jelentős változásokat okozott még a Föld ionoszféra elektromos mezejében is, ez pedig körülbelül 500 kilométeres magasságban található.

Ezt a GRB 221009A jelű gamma-kitörést eredetileg még tavaly év végén észlelték a kutatók, mégis mostanáig várni kellett arra, hogy azt dekódolni tudják. Az adatokat végül Mirko Piersanti, a L’Aquilai Egyetem és az Olasz Asztrofizikai Intézet dolgozóival együtt műholdas felvételek alapján, illetve egy korszerű analitikus modell segítségével vizsgálta meg. Az elemzés után pedig bebizonyosodott: Ez az űrdetonáció valódi rekordernek számít, ugyanis a 18 teraelektronvoltos erejével olyan hatalmasat robbant az űrben, amekkorát korábban még nem észlelt az emberiség.

Minden, amit tudnunk kell a fekete lyukakról

Nemrégiben az Euronews is beszámolt arról, hogy a fekete lyukak valójában jóval közelebb vannak hozzánk, mint gondolnánk, és ezt a legújabb tanulmányok is alátámasztották. Míg eddig a bolygónkhoz legközelebbinek hitt fekete lyukat olyan 1560 fényév távolságúnak gondolták a kutatók, mára bebizonyosodott: több fekete lyuk is található már akár 150 fényévnyire is. Sokak szerint a fekete lyukak a legkülönlegesebb, és legérdekesebb objektumok, melyek megtalálhatóak az űrben.

Napjainkban a Tejútrendszer akár több mint 100 millió fekete lyukat is tartalmazhat. Az első fekete lyuk-kép 2019-ben készült el az Event Horizon Telescope (EHT) együttműködésével. Ez a fotó pedig a bolygónktól 55 millió fényévre található m87-es galaxis közepén elhelyezkedő fekete lyukat ábrázolja.

A fekete lyukak nagyrésze a szupernóva-robbanáson átesett, hatalmas méretű csillagokból keletkezett, melyek végül egyre kisebbé és kisebbé préselődtek egészen addig, amíg egy olyan sűrű objektummá nem váltak, hogy a gravitációs vonzásuk alól még a fény sem tud megszabadulni. A fekete lyukakkal kapcsolatos kutatások 2015 után kezdtek el rohamosan felgyorsulni, ezt pedig az ekkor észlelt gravitációs hullámok idézték elő. Ezt akkoriban két 1,3 milliárd fényév távolságra lévő fekete lyuk ütközése tudta előidézni.

Ilyen hatalmas erejű robbanást soha nem láttak még korábban a világűrben

A gamma-sugárzás a legnagyobb energiájú része az elektromágneses spektrumnak, ezt pedig különböző kozmikus események tudják kiváltani. Mivel ezt a sugárzást semlegesíti az atmoszféra, mindennapi problémákat nem idéz elő, ám az energia nagy magasságban interakcióba lép a légkörrel.

Az ionszféra egy felszíntől 50-1000 kilométerre lévő vastagabb réteg, amely visszaveri azokat a rádióhullámokat, melyeket mi navigáció, illetve kommunikációra használunk. Ha egy nagy, űrbéli esemény bekövetkezik a visszaverődés hatására kialakulhatnak különböző változások az első ionszférában. Így tudták detektálni a GRB 221009A hatásait is.

Friss információk szerint olyan hatalmas volt ennek a születendő fekete lyuknak a robbanása, hogy az megrázta még a Föld legfelső légkörét is, erről pedig még a ScienceAlert is írt. A gamma-kitörés 7 perces lehetett, hatásait pedig körülbelül 10 órán át lehetett észlelni.

space.com