A tartalomból..
Oszd meg

A purhab egy rendkívül népszerű szigetelő anyag, sokan azonban csak egyféle felhasználási módját ismerik. Van, akinek a födémet szigetelték ezzel az anyaggal, mások kézi- és pisztolyhab formájában használják otthon a mindennapi szereléshez, barkácsoláshoz, javításokhoz.

De milyen területeken használják még?

A purhab kifejezést nagyon sok ismerik, ugyanakkor mégis keveset tudnak róla. Talán annyit igen, hogy szigetelésre használják, de hogy miért jó erre, vagy hogy mi mindenre használható még, vagy hogy mi ez egyáltalán, már jóval kevesebben. Lássuk, mi is pontosan a purhab, és mi mindenre tudjuk felhasználni.

Mi is pontosan a purhab?

A purhab a „Polyurethane” (poliuretán) rövidítéséből származik, és egy szintetikus szigetelőanyagot jelent, amelyet összetett kémiai reakciók segítségével állítanak elő. A két fő összetevő a poliizocianát és a poliol. Ez egy könnyű, habos szerkezetű anyag, mely ha megköt, nagyon jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, ezért rendkívül széles körben használják, és nemcsak szigetelésre jó, írja a purmester.hu.

Milyen területek és mire használják ezt az anyagot?

A purhab felhasználási területe rendkívül sokféle lehet, sokan pedig csak egyet-kettőt ismernek ezek közül. Használja az építőipar, épületgépészet, környezetvédelem, a könnyűszerkezetes építészet, a hajógyártás, de a klímával foglalkozó szakemberek is alkalmazzák a légcsatornák és hűtőrendszer-komponensek szigetelésére. Lássuk, mire is használható:

Szigetelés: ez talán a legelterjedtebb felhasználási módja a purhabnak. Ez nem is csoda, hiszen a purhab kiváló hő-, hang- és vízszigetelő tulajdonságokkal bír, nem táplálja az égést, és a rágcsálók számára sem jelent táplálékot. Gyakran használják tetők, falak, padlók, ablak- és ajtókeretek szigetelésére, ugyanis nemcsak a hőveszteséget akadályozza meg, de a zajszintet is csökkenti.

Hézagok tömítése: a purhab egy remek anyag arra is, hogy különböző hézagok, repedések és nyílások tömítésére használják. Elég csak az ablakok vagy ajtók tömítésére gondolni, ilyen esetekben gyakran használnak purhabot, de csövek, csatlakozók és egyéb szerelvények körül is.

Ragasztás: a purhabpt ragasztóként is gyakran alkalmazzák, például polcok, könnyebb tárgyak, mennyezeti burkolatok esetében, a purhab stabil rögzítést tesz lehetővé, ráadásul hézagmentesen.

Rötgíztés: a rögzítés vagy horgonyzási is az egyik felhasználási módja a purhabnak. Főleg kerítések, korlátok, oszlopok vagy leeresztők szoktak vele rögzíteni.

Kézművesek alapanyaga: ha a purhab megköt, akkor könnyen alakítható, formázható egy éles kés segítségével, így pedig különböző kézműves termékek is készíthetőek belőle. Emellett a modellépítésben is gyakran használják domborzat kialakítására.

Szobafestésnél: a purhabot a szoba előkészítésénél szokták alkalmazni a különböző rések és repedések kitömésére. A festésnél sima felületre van szükség, a purhab pedig hézagmentesen kitölti a rést, majd könnyedén sík felület alakíthat ki azon a területen.