Európa számos országában, köztük Magyarországon is egyre népszerűbbek a biotermékek, így a biogazdálkodás szerepe is felértékelődött. Érdekes kérdés persze, hogy a megnövekedett keresletet utót tudja-e érni a kínálat.

Magyarországon is egyre nagyobb szerephez jut a biogazdálkodás, legyen szó hazai kiskertekről, vagy a nagyobb földterületek tulajdonosairól. Ennek egyik oka, hogy bár az áruk magasabb, de egyre többen választják inkább a bio terményeket, a másik pedig, hogy az állam is támogatja azokat a gazdákat, akik biogazdálkodásba fognának. A KSH már 2019-ben is arról számolt be, hogy nő az ökológiai gazdálkodás szerepe, tavaly pedig a HVG oldalán olvashattunk arról, hogy milyen népszerűek manapság a biotermékek.

A cikk szerint persze nem minden gazda van felkészülve arra, hogy biogazdálkodást folytattassanak, így eléggé nagy a szórás a gazdálkodók között. Ugyanakkor a piaci igény magas a biotermékeket illetően, ezért nem árt, piaca mindenképp van. Persze nem árt, ha valaki előre tájékozódik a biogazdálkodás előnyeiről és hátrányairól, mielőtt belevág.

Kicsiben is lehet kezdeni

A biogazdálkodáshoz persze nem kell egyből óriása, több hektárnyi területet vásárolni, hiszen a kiskertünk és a konyhakertünk léptékében is megvalósíthatjuk az ökológiai gazdálkodást, és bár eladásra biztosan nem gondolhatunk, de saját magunk és a családunk számára biztosíthatjuk a bio zöldségeket és a gyümölcsöket. Érdemes tehát utána nézni, hogy hogyan tudunk vegyszermentesen védekezni a kártevők és a kórokozók ellen. A vetésforgó kicsiben is kivitelezhető, de a növénytársítás és a természetesen permetlevek készítése is jó megoldás lehet.

Mit tegyen az, aki nagyobb területen gazdálkodna?

Természetesen azoknak a száma is magas, akik a családi gazdaság fellendítése érdekében vágnának bele az ökológiai gazdálkodásba, de földterületet is sokan örökölnek, ami pedig mindenképp érdemes kihasználni. Nagy ugrás azonban egy kiskertből több mint egy hektáros földterületen gazdálkodni. Sokan azt gondolják, hogy módszerek ugyanazok, csak a lépték nagyobb egy kicsit, pedig ennél azért bonyolultabb a dolog. Aki most vágna bele a gazdálkodásba, legyen szó akár ökológiai gazdálkodásról, annak mindenképp érdemes legalább egy aranykalászos gazdaképzést elvégeznie.

Ha pedig megvannak az alapvető agrárismeretek, akkor érdemes alaposabban is utánajárni a biogazdálkodás fortélyainak. A biogazdálkodás előnyei többek között a környezetvédelem, az állatjóléti szempontok, a frissesség, a GMO-, adalékanyagmentesség, és persze a termékek alacsonyabb szermaradvány szinte, ahogyan ezt a HVG cikke is említi. Ugyanakkor a biogazdálkodás egyáltalán nem egyszerű, mert számos tényező nehezíti. A növények védelme lényegesen nehezebb, hiszen csak úgymond biológiai és agrotechnikai módszerek állnak a rendelkezésükre.

A vásárlók részéről a legnagyobb ellenér mindig az ár szokott lenni, ugyanakkor az is tény, hogy Európa több országába, köztük Magyarországon is évről évre nő a biotermékeket vásárlók száma, tehát hiába a magasabb ár, kereslet van.