A macskák, kutyák, és aranyhörcsögök mellett egyre többen tartanak otthon különlegesebb háziállatokat, gondolhatunk itt a pókokra, a kígyókra, kaméleonokra, vagy akár a csigákra is. Európában egyre népszerűbbnek számít az afrikai óriáscsiga tartása, amely akár 20 centiméteresre is megnőhet.

Bár első ránézésre a lassú csigák nem tűnnek túl veszélyes állatnak, mégis jó tudni róluk, hogy a közelmúltban svájci tudósok vizsgálták meg ezt a csiga fajt, és olyan parazitákat is beazonosítottak a vizsgálat során, melyek akár az emberi szervezetre is veszélyesek lehetnek.

Komoly betegségeket is okozhatnak a csigákban lévő paraziták

Nemrégiben egy kutatás alátámasztotta azt, hogy a közönséges achátcsigában, illetve az afrikai óriáscsigában is legalább 30-36 féle kórokozó megtalálható, amelyek az embereknél komoly betegségeket is elő tudnak idézni. Cleo Bertelsmeier biológus volt a kutatásban résztvevő egyik tudós, aki be is számolt arról, hogy nagyon sokan tévesen azt hiszik, hogy ennek a csigafajtának a nyála jó hatással van az ember bőrére.

Ezzel kapcsolatban számos (reklám) fotót találhatunk a közösségi médiás felületeken, azonban a csiga nyála súlyos betegségeket is elő idézhet az embereknél. Jérôme Gippet, a tanulmány társszerzője is hasonlóan vélekedett. Elmondta, hogy a legtöbben egyáltalán nincsenek tisztába azzal, hogy amikor a kezükben tartanak egy ekkora csigát, akkor nem csak saját maguk, hanem családtagjaik egészségét is kockára tehetik.

A tudósok továbbá hozzátették: Minél inkább népszerűek lesznek ezeknek a csigáknak a tartása, annál nagyobb lesz az esélye annak, hogy a bennük megtalálható paraziták megbetegítik az embereket.

A közelmúltban a Parasites & Vectors című lapban publikálták tanulmányaik eredményeit a Lausanne-i Egyetem tudósai, ebből pedig egyértelművé vált, hogy ezek az óriási méretekkel rendelkező csigák az embereknek átadhatnak olyan fonálférgeket, melyek olyan súlyos betegségeket is okozhatnak, mint például az agyhártyagyulladás. A közönséges achátcsiga rendkívül falánk, és gyorsan szaporodik, éppen ezért a Természetvédelmi Világszövetkezet a veszélyes invazív fajok közé sorolja, illetve kártevőként hivatkozik rájuk.

Floridát többször is ellepték már az óriás csigák az elmúlt évek során

Ezek a csigák szinte mindent megesznek, és rendkívül gyorsan szaporodnak. Éves szinten akár 2500 tojást is lerakhatnak. Éppen ezért az óriás csigák elszaporodása Floridában már többször okozott problémát, és bár minden alkalommal kiirtják őket, mégis idővel újra és újra visszatérnek. A floridai mezőgazdasági minisztérium létrehozott egy karantén-felszámolási programot azzal a céllal, hogy megállítsa a csigapopuláció növekedését és terjedését. Bár a csigák ránézésre valóban nem tűnnek veszélyesnek, több komoly betegséget is okozhatnak, ezeket pedig főleg akkor kaphatjuk el tőlük, ha a nyálkájukat helyi kezelésként kezdjük el használni. Egyesek szerint a fogságban tenyésztett egyedek kevésbé számítanak veszélyesnek, hiszen náluk kisebb a kockázat arra, hogy súlyos betegséget okozó parazitát hordoznak, ennek ellenére talán jobb velük óvatosnak lenni.